Wanneer is het tijd voor nieuwe hardloopschoenen?

Het is een belangrijk (misschien wel het meest belangrijke) onderdeel in de uitrusting van iedere hardloper: De hardloopschoenen. Goed schoeisel voorkomt blessures, geeft meer gemak en zorgt ervoor dat je het tijdens je trainingen langer zonder pijntjes kan volhouden. Maar wanneer is het nu tijd om je hardloopschoenen te vervangen?

Simpele berekening

De meeste fabrikanten geven aan dat de hardloopschoenen ongeveer 1.200 kilometer meegaan. Loop je 10 kilometer in de week, dan zul je dus na twee jaar nieuwe hardloopschoenen moeten kopen.

Wanneer je deze vuistregel gebruikt zul je altijd op goed functionerende schoenen lopen. Schoenen verliezen op termijn de demping, wat ervoor kan zorgen dat je sneller blessures oploopt!

Ook tijd speelt een rol

Ook al gebruik je je hardloopschoenen niet al te vaak, dan nog verminderen je schoenen in kwaliteit. Door temperatuurverschillen en vocht neemt de demping in de zolen van het schoeisel af, ook al loop je er niet op!

Maak dus niet de vergissing door te denken dat als je weinig hardloopt je schoenen veel langer meegaan!

Stabiliteit en flexibiliteit zijn de sleutelwoorden

Versleten zolen zeggen niets over de staat van je schoenen. Belangrijk is om in de gaten te houden dat je tijdens je trainingen voldoende stabiliteit en flexibiliteit blijft voelen aan je voeten!

De staat van je schoenen is dus eigenlijk het beste af te lezen aan het gevoel wat je hebt over je schoenen tijdens je training!

Niet zeker van je zaak? Laat je schoenen keuren!

Weet je niet zeker of je schoenen nog voldoen? Laat ze dan keuren bij een van de vele specialisten op hardloopgebied. Zij maken dan een analyse van je looptechniek met je schoenen aan, en kunnen daarmee ook zien of de demping nog voldoende is in de zool.

Aan de hand van deze analyse kun je vervolgens bepalen (of je laten adviseren door de specialist) of het nodig is om nieuwe hardloopschoenen te kopen.

Zoals voor zoveel zaken in het level geldt: Meten is weten!

Nieuwe hardloopschoenen kopen?

Mocht je het gevoel hebben dat je echt toe bent aan nieuwe hardloopschoenen, dan kan de grote zoektocht gaan beginnen! Er zijn vele verschillende merken en modellen schoenen beschikbaar op de markt, maar welke het best bij je past is niet afhankelijk van de mooie kleuren of patronen die de fabrikanten plaatsen op de schoenen.

Ga voor een gedegen advies naar een speciaalzaak en laat je adviseren! Mocht je tevreden zijn over je huidige schoenen kun je er natuurlijk voor kiezen om hetzelfde model opnieuw aan te schaffen. Op deze manier weet je zeker dat je comfortabele schoenen aan hebt tijdens het hardlopen!

Hardloopschoenen kopen online? Lagere prijzen!

Als je weet welke hardloopschoenen je wilt gaan kopen, kun je ook altijd kijken op internet naar de betreffende schoen. Online zijn de prijzen vaak gunstiger, waardoor je minder betaald voor de hardloopschoen van jouw keuze!

Wij hebben de beste merken ook voor je op een rijtje gezet, zodat je snel een kijkje kunt nemen bij de verschillende merken om te zien wat ze in huis hebben. Vaak staan hier mooie aanbiedingen tussen! Je kunt klikken op een van de onderstaande afbeeldingen om de verschillende modellen van het betreffende merk hardloopschoen te bekijken:

Saucony
Salomon
Nike
New Balance
saucony-hardloopschoen salomon-hardloopschoen nike-hardloopschoen newbalance-hardloopschoen
Mizuno
Brooks
Asics
Adidas
mizuno-hardloopschoen brooks-hardloopschoen asics-hardloopschoen adidas-hardloopschoen