Je looptechniek verbeteren maakt je een betere hardloper!

Ondertussen ben je enthousiast begonnen om te gaan hardlopen met Evy, en gedurende het schema zul je zien dat je flinke vooruitgang boekt in je conditie, en misschien ook wel wat kilo’s bent kwijtgeraakt! Om je trainingen nog beter af te kunnen werken is het belangrijk om aandacht te besteden aan je looptechniek. Looptechniek is een belangrijk onderdeel van het hardlopen met Evy!

Door een goede looptechniek verbruik je minder energie, maak je meer snelheid en is de kans op blessures of ongemakken tijdens het hardlopen een stuk kleiner.

Wij willen je graag een aantal praktische tips geven, om ervoor te zorgen dat je techniek tijdens het hardlopen kunt verbeteren, om zo een nog betere hardloper te worden! Door deze tips zul je nog meer plezier gaan beleven als je gaat hardlopen met Evy!

De stappen binnen de loopbeweging

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de beweging die je maakt tijdens het hardlopen bestaat uit een tweetal stappen. De eerste stap is het landen van de voet op de ondergrond, gevolgd door het afzetten van de voet. In deze stap wordt alle energie die in je lichaam terechtkomt bij het landen van je voet gebruikt om je volgende voet af te zetten.

De tweede stap is de stap waarin de voet loskomt van de ondergrond, tot het punt dat deze weer bijna de ondergrond raakt.
Je kunt wanneer je je looptechniek wilt verbeteren rekening houden met verschillende delen van de lichaam.

Omdat hardlopen een intensieve sport is, is het belangrijk om te begrijpen dat je controle moet hebben over je hele lichaam om een goede looptechniek te kunnen ontwikkelen.

Tips voor het bovenlichaam

Belangrijk tijdens het hardlopen is om je rug rechtop te houden. Door niet naar voren te buigen voorkom je dat de gewrichten in de knie niet overbelast worden, wat de kans op blessures aanzienlijk verminderd. Daarnaast helpt het recht houden van de rug er ook voor dat je longinhoud groter wordt, waardoor je meer zuurstof tot je kan nemen!

Om een goed sterk bovenlichaam te krijgen zijn sterke buikspieren ook van belang. Het kan daarom ook geen kwaad om aanvullend naast het hardlopen met Evy ook nog een aantal buikspieroefeningen te doen.

Heupen – Essentieel in het verbeteren van de looptechniek

De heupen werken nauw samen met het bovenlichaam tijdens het hardlopen. Het is daarom belangrijk om ook de heupen stil te houden, en niet mee te laten bewegen. Hierdoor voorkom je dat je complete lichaam in de landingsfase achter het standbeen komt te staan, waardoor je lichaam veel energie moet verbruiken om het complete gewicht van je lichaam te verplaatsen naar de zweeffase.

Het nemen van kleinere stappen tijdens het hardlopen kan je ervan bewust maken dat je merkt dat je je heupen minder belast. Vooral door het nemen van grote stappen zien we dat de heupen verkeerd worden belast, waardoor er onnodig veel energie verloren gaat.

Armen – Ontspanning is het sleutelwoord

Tijdens het hardlopen zul je merken dat je je loopbeweging gaat ondersteunen met je armen. Hierbij zul je ook snel merken dat je je armen gaat aanspannen, wat veel energie kost. Zorg er daarom voor dat je tijdens het hardlopen je armen ontspant, en zoveel mogelijk naast je lichaam houdt.

Schouders – Rechtop en ontspannen

Net zoals bij het bovenlichaam is het ook belangrijk om de schouders recht en ontspannen te houden. Spanning kost energie, dat geldt ook voor de schouders.

Door de schouders tijdens het hardlopen met Evy te ontspannen, zul je ook merken dat je loopbeweging een stuk minder belastend aanvoelt. Zeker in combinatie met ontspannen armen zul je zien dat dit je veel kracht zal schelen tijdens je training.

Tot slot: Benen

Let er vooral op dat je de onderbenen niet teveel omhoog brengt, en je het contact met de ondergrond zo kort mogelijk houdt. Hoe minder contact met de ondergrond, hoe minder energie je lichaam hoeft in te zetten om je vooruit te helpen.

Bovenstaande tips en aandachtspunten worden in de volgende video’s goed in de praktijk gebracht. Bestudeer deze video’s goed, zodat je deze technieken ook kunt toepassen wanneer je zelf gaat hardlopen met Evy!

Algemene instructiefilm voor het verbeteren van je looptechniek

Tips om onderweg je looptechniek te verbeteren

Looptechniek tips in detail uitgelegd